2015 First Half Review

Huah, akhirnya punya waktu buat nulis juga. Walaupun aku tahun ini jarang nulis, tapi ternyata tiap hari masih ada orang yang mampir kesini juga (thank you~). Dan sekarang aku udah bisa cerita tentang apa yang terjadi selama awal sampai pertengahan tahun 2015 ini.

Well, langsung aja yah ke intinya: I quit my job.
Iya, kamu ga salah baca. I quit my job after working as a programmer for 3 and half year.
3 tahun 6 bulan itu bukan waktu yang singkat, dan menurutku itu waktu yang cukup untuk beradaptasi dan belajar. Aku belajar banyak banget selama aku disana. Aku belajar bagaimana caranya bekerja di perusahaan Korea, seperti apa meeting dengan orang-orang Korea, pernah (atau lebih tepatnya sering) lembur juga, tau bagaimana rasanya menjadi satu-satunya orang asing yang berada di kantor.. Yup, I learned a lot.

* * *

Seiring bertambahnya kerjaan dan tanggung jawab, aku juga menyadari satu hal. I’m not good at programming. Hahaha. Ini mah uda tau sih sebenernya dari kuliah dulu. Dulu pas lulus kuliah, sebenernya uda dadah-dadah sama code-code, linux command dan teman-temannya. Eh, ternyata di kantor ketemu lagi. Iya, aku ga mahir dalam bikin program tapi aku suka kalau programnya udah jadi. Siapa juga yang ga suka ya kalau programnya ga jadi? Hihi. Aku sama sekali ga jago programming, aku cuma bisa programming tetapi aku rasa aku suka nyoba-nyoba program yang uda jadi, cari-cari errornya dimana (selama bukan aku yang disuruh ngerjain) hehehe.

Jadi salah satu titik dimana aku memutuskan untuk berhenti adalah pas awal tahun ini. Timku mencoba untuk membuat 1 project, 1 project yang bahkan ga tau mo dijual kapan, tapi intinya harus buat dan selesaiin itu selama 4 bulan. Iya, cuma punya waktu 4 bulan: 1 bulan untuk research dan 3 bulan untuk ngoding dan test. Projeknya mulai dari akhir Desember. Untungnya waktu itu aku sempet pulang dulu ke Indo, jadi aku baru mulai join projeknya dari awal Januari. Dari Januari itu sampai bulan April, aku kerja 6 hari seminggu, kurang lebih 15 jam sehari. Itu artinya, aku kerja dari Senin sampai Sabtu (kadang Minggu juga masuk, tergantung yang lain bisanya masuk hari Sabtu atau Minggu), dan aku kerja dari jam 9 pagi sampai…. jam 12 malam atau lebih. Rekor pulang paling pagi dari kantor itu jam 5 pagi, demi ga masuk kantor pas weekend.

Ditambah lagi, bulan Februari kemaren aku juga ada mission trip ke Filipina, wah pas deket-deket mission trip itu sih, luar biasa banget sibuknya. Kalau bukan karena karunia Tuhan, aku ga mungkin bisa pergi karena keadaan fisik sama sekali tidak memungkinkan. Project yang harusnya selesai akhir bulan Maret, akhirnya diundur sampai April, itu pun sambil ngurangin feature yang ada di programnya, jadi programnya cuma bisa mensupport main feature doang. Abis itu, I told my team leader that I want to quit this job.

* * *

a-new-chapter

Changing my career path, start a new chapter. Itu yang aku lakukan sekarang. Praise God, I found new job within 2 weeks. Dan kantor yang baru cukup dekat dari rumah, cuma 4 halte bus, bisa jalan kaki sekitar 30-40 menit, walaupun ga mungkin sih aku jalan kaki. Minggu depan aku baru bakal masuk di kantor yang baru. By the way, kantor yang baru itu perusaahan IT juga, not a big company though, so no more programming (I guess), tapi aku bakal tetep ngetes-ngetes program gitu juga, dan bakal megang bagian service and marketing untuk Indonesia. Beberapa orang bilang, kalau kerja di bagian service atau marketing itu akan sedikit challenging karena harus berhubungan dengan karakter orang yang berbeda-beda. Jadi aku rasa kerjaanku nanti bakal menarik hihi. Oia, nanti rekan kerja satu tim aku semuanya orang asing lho, yang orang Korea cuma managernya doang. Jadi mungkin ga bakal sering-sering lembur karena biasanya orang asing jarang kan yang mo lembur kecuali dibayar overtime atau gimana. CMIIW

Jadi itu yang aku alami selama 6 bulan terakhir ini. Conference di gereja bulan Juni kemarin juga sukses. Pendetanya ga cuma bahas tentang Korea, tapi juga ngebahas tentang apa yang terjadi di Israel, USA dan juga Indonesia! Aku percaya bahwa Tuhan akan melakukan sesuatu yang luar biasa di Indonesia. :)

Hmm, terus musim panas di Korea akan resmi dimulai minggu depan. Semoga tahun ini summernya ga panas-panas banget ya. Korea tuh lebih panas daripada Indonesia, lebih pengap gitu rasanya. Musim panasnya ga ada angin, kalaupun ada anginnya panas gitu. Untungnya sih sekarang kalau sore menjelang malem gitu anginnya masih sejuk hehe.

* * *

Sampai disini dulu deh ceritanya. Besok-besok aku cerita lagi deh soal kerja di Korea. Dadaah!

Invitation – Prepare the way of the Lord 2015

If you are happen to be in Seoul at the end of June,
I would like to invite you to “Prepare the way of the Lord 2015” conference
that will be held at Sejong Univ. on June 22 – 25 (Mon – Thu).

prepareway

This year, 4 preachers who are focusing on ministry and restoration around the world, will come and share the Word that they got from the Lord to us on these special conference.

  • Dutch Sheets – Excellent World Leader for Spiritual War and Intercessory Prayer
  • Cindy Jacobs – Prophetess for Restoration of Nations, founder of Generals International
  • Chuck Pierce – Prophet Declaring God’s Timing and Season, president of Glory of Zion International Ministries
  • Rick Ridings – Prophetic Intercessory Prayer Minister who Dedicated to Restoration of Israel, president of Christian Friends of Israel

For more information about the conference, please check this website :
Home Page – https://ydfc.wordpress.com
YouTube – https://www.youtube.com/watch?v=zmanugEn4UM

* * *

I went to this conference last year and I’m so blessed.
Especially, because I can listen to the sermon in English, not in Korean as usual :)
So, if you can come, you can contact me and we can attend the conference together.
God bless you!

Philippines Mission Trip 2015

Disclaimer: It was written in March and I just realized that I haven’t post it. Sorry for the long hiatus, I will write new post again soon. ^^

* * *

Hello! It’s already March and I’m very very busy. Working 6 days a week, 15 hours per day in average, it’s really tiring but I have no other choice. By the way, on mid Feb, I got a chance to join mission trip to Philippines. Lots of practice and meeting were hold around late midnight but it was a great time. Now, I want to share few things about this trip.

  • God’s abundant grace

Not by my might, nor by power, but by God’s grace I can join this mission trip. I’ve been so busy with my workload in office so I rarely can join the prayer meeting or help others with the preparation. There were few times where I feel so tired and I want to give up this mission trip so I can take a rest at home during the holiday, but God says no. During the preparation and during the trip, there were moments when I just stopped for few seconds and said “I know it’s You, God. Thank you.” It’s all about Him so His name can be glorified.

  • Love

It`s easy to love others if you are in good condition. However, can you love others even though they are annoying? Can you love others when they make some mistakes and you have to be responsible for their fault? Love is more than a feeling. It is an attitude. Love is an action. Jesus did that and set an example for us.

On the first day, we went to some places where people live not-in-a-good-condition. There are so many children there, but I don’t want to interact with them. Why? Because since I was young, people around me told me to do that. We don’t know what will happen next if you interact with them, so we better stay away from them. But this time, I’m on a mission. I can’t stay away or ignore the kids. So I keep praying, asking God to pour out His love towards them through me. There was some kids who saw me from afar and give me a smile. I smiled back to them. Before we leave the place, some kids came to me and ask for a hug.
image

How can you resist these kids who comes to you and ask for a hug? That time, I know that the wall which separate me from the children has been broken by.. love. Once again, I learned how to love others regarding their status and condition.
image

  • Birthday

I have 2 birthdays now! Hihihi. More birthday cake and present for me next year? Woohoo!
I got re-baptized so I’m born again. I’m renewed in Christ. That is my second birthday. I have already baptized when I was 13 or something, but at that time, I don’t think I really know the meaning of it. Then, on 19 Feb 2015, I, an Indonesian, was baptized by Korean church in Bulacan City, Philippines and received prayer from Korean, Filipino and African. What an amazing moment and I’m glad I made decision to do that.
image

  • Freedom in worship

♬ 있는 힘 다하여 주 앞에 춤추리 ♬

I joined children worship team. We prepared 5 songs so the children can worship God by dancing. We went to kindergarten, elementary school and last, we had children worship in the middle of basketball court in a village. It was an amazing moment. All we did was dancing, jumping, singing, worship God together. We had this worship session about few hours a day, our legs hurts because we were keep jumping during the worship time, but hey, we did that because God is good and He put joy in our heart.
There was a time when I think I couldn’t jump anymore, no more dance, but God gave us new strength and if you were there, you can’t do nothing but worshiping together with all your heart, all your strength! It was tiring but worthed. I would definitely say YES if they asked me to do that again.
image

  • Community

There are people from 7 different countries that joined this trip: Korea, China, Philippines, Indonesia, US, Congo, and 2 other countries from Africa. I feel so blessed having this multicultural family in Christ. When a person said something, it will be translated at least in 3 languages. Hahaha.
Every tribe, every tounge, every people and nations, all join in God’s mission. How good and pleasant it is when God’s people live together in unity! (Psalm 133:1)
image

Last, I want to close this post with some words that my roomate and me always said after talking to each other before bed. “God is good. God is always good.”

* * *

Click here to read about my first mission trip to Philippines: part1, part2

Welcoming 2015

Bulan Januari udah berjalan setengahnya dan aku super sibuk sampai ga bisa update apa-apa di akhir dan awal tahun ini. Ya, aku udah kembali lagi ke Korea, menutup tahun 2014 dan membuka tahun 2015 di gereja, spent my 25th birthday, dan langsung disambut dengan lembur di kantor. Kerjaan kantor lagi sesibuk itu bahkan aku baru bisa pulang jam 11 malam hampir tiap hari dan harus masuk pas weekend.

Tahun ini buat aku adalah tahun dimana aku akan belajar banyak hal baru, dalam pekerjaan di kantor maupun pelayanan di gereja. Yes, it’s next level. Tahun ini juga tahun ke-8 aku berada di Korea. Tinggal di Korea itu tidak semudah atau seindah di drama, teman-teman. :)

But, one thing for sure, it’s not by my strength, but it because of grace of God. Aku ga bakal bisa sampai di titik ini kalau bukan karena Tuhan. God sent me here, to this city, to this company, to this church and I’ll try to do my best here. It’s time to arise and shine. Let the glory of God shining through my life.

So, one word for 2015, and that word is: GRACE.

Pic from god.com

Pic from god.com

* * *

P.S: You can check my one word for 2013, 2014 here!

Year End Trip – part 1

It`s been 3 days after I arrived in Indonesia and I`m glad to found that I can speak Indonesian.. naturally.

Kemarin, untuk pertama kalinya dalam tahun ini aku akhirnya ikutan kebaktian dalam bahasa Indo dong. Feels a lil bit strange tapi senang karena aku bisa ngerti 100%. Agak kangen sama Korean worship style tapi aku menikmati worship di gereja Indo juga.

Hari ini aku janjian sama teman-teman kuliah buat dinner bareng di GI. Lokasi oke, cukup gampang diraih sama teman-teman yang baru pulang kantor, tapi pertanyaannya adalah gimana caranya aku kesana sendiri dari rumah? FYI, dari rumahku ke GI itu sekitar 1 jam. Dari pagi, aku udah sibuk minta info sama adik kelasku caranya ke GI dari rumah. Dan dia menjelaskan dengan sangat detail. Mesti turun dimana dan harus gimana supaya bisa ke mallnya. Selama perjalanan di bus, aku terus-terusan ngafalin nama halte dimana aku harus turun. Terus aku bahkan sempet ngasih tau penumpang lain cara ke GI. Hahaha. Thanks a lot, Sara!

image

Pic by Sara :)

Sambil nunggu yang lain datang, aku mampir ke sebuah coffee shop dan memesan minuman.
“Ice choco 하나.. eh satu“
“Oh es coklatnya satu ya. Ada yang lain?“
“Ngga deh. Itu aja.“
“Oke kakak. Silakan duduk. Nanti minumannya kami antar“
“네“

Terus aku duduk dong sambil agak bingung gitu. Hahaha. Kenapa aku jawab pake bahasa Korea? Kaya reflek gitu, abis liat menu terus mesennya pake korea. Untung pelayannya santai aja nanggepinnya. Kalau ngga, dia juga mikir kali ya, ni orang Indo kok sok-sokan ngomong pake bahasa yang lain. Hehehe.

Still have 5 more days here and..oh, my friends are coming. Write again soon. ^^

Step Out of the Boat

Found this on my reader and it basically sums up everything I’ve been feeling last week.

“If you wait for all your fears to be gone before you step out of the boat and into your calling, you’ll never leave the boat” – Kerry Shook

* * *

1 thing that I should have realize earlier. Just 1 thing I need to do.
I need to step out of the boat and take the first step.

il_340x270.372681107_k417

Fear Not

I’ve been listening to this songs over and over this week.

Actually, similar event happened 2 years ago before I went to Indonesia for my year-end-vacation (read: House of Prayer). So, I guess, God gives me this songs before I go back to Indonesia again this winter. Fear not because He won’t abandon me, the battle is His!

The songs are from Christ Tomlin – Love Ran Red (2014) album.

The Roar – Christ Tomlin

I heard the roar of the lion of Judah
I heard the voice that calms the raging sea
He came to me, came to me
When I needed the Lord
I heard the roar of the lion of Judah

Fear Not – Christ Tomlin

God, He is faithful
Faithful to us
Through troubled waters
He won’t abandon
Fear not!
The Lord God is with us

The truth is a sword
The battle is the Lord’s
Surely He will deliver
So call on His name
He is mighty to save
Surely He will deliver

Be blessed!